«Kάτι για την ψυχή μας» | B.M.W. R 100R – Cafe Racer Project

Κείμενο – Φωτογραφίες: Κωνσταντίνος Αναγνωστόπουλος

Όλα αρχίζουν πριν ένα χρόνο περίπου, την άνοιξη του 2011.  Δούλευα στην αντιπροσωπεία της  B.M.W. στην Ρόδο όταν ένας τύπος με παίρνει τηλέφωνο και με ρωτάει αν μπορώ να εκθέσω προς πώληση την μοτοσικλέτα του.  Μετά από μερικές μέρες εμφανίζεται με μία B.M.W. R100R Mystic του 1992 και χωρίς να το καταλάβει μου ανασταίνει συναισθήματα του παρελθόντος μου.  Μου αφήνει την μοτοσικλέτα η οποία είναι σε πολύ καλή κατάσταση, σχετικά πάντα με την ηλικία της και ένα τηλέφωνο επικοινωνίας .

Πριν από 16 χρόνια υπήρξα ιδιοκτήτης μιας παρόμοιας beemer, την R100GS Paris Dakar, περί αυτής λοιπόν ο λόγος των προαναφερθέντων αναμνήσεων και συναισθημάτων. Το ίδιο χρονικό διάστημα ο «κολλητός» Λ. ψάχνει παλιά μηχανάκια προς αναπαλαίωση και χωρίς δεύτερη σκέψη σχηματίζω τον αριθμό τηλεφώνου του. Στο άκουσμα της R100R ενθουσιασμένος μου λέει: “Δεν υπάρχει περίπτωση θα την πάρω..», λες και μιλούσε για καμιά γκόμενα. Το αντίτιμο της συγκεκριμένης μοτοσικλέτας είναι προς το παρών το μόνο εμπόδιο του κολλητού μου που έρχεται από μία πολύμηνη περίοδο ανεργίας. Από την δική μου μεριά τώρα δεν αντέχω να μη μπω στον πειρασμό να την πάρω για μια μικρή βόλτα, για να δω περισσότερο την κατάστασή της, ή τουλάχιστον αυτό μπορώ να σκαρφιστώ ως πρόσχημα…

B.M.W. R 100R - Cafe Racer Project

Μετά από αυτή την όντως μικρή βόλτα αρχίζουν όλα, χωρίς να το καταλάβω με έχει συνεπάρει. Παρόλο ότι έχω ένα καινούργιο F800R με αρκετά αξεσουάρ και πρόσφατη τεχνολογία αυτή η παλιά μοτοσικλέτα είχε τον τρόπο της να μου κλέψει την καρδιά.

Στο επόμενο τηλεφώνημα προς τον Λ. του ανακοινώνω τα νέα: Φίλε αν δεν βρεις εσύ τα λεφτά να την αγοράσεις θα κόψω εγώ τον λαιμό μου και θα την πάρω. Από εκείνη την στιγμή και χωρίς καμία καθυστέρηση αρχίζω το ψάξιμο στο ιντερνέτ σχετικά με τα πράγματα που ήθελα να της ψωνίσω. Σαν τον καραγκιόζη που προτού πάρει την αγελάδα είχε αγοράσει το σχοινί που θα την έδενε.

B.M.W. R 100R - Cafe Racer Project

Εντωμεταξύ περνάνε οι μήνες και ούτε ο Λ., ούτε εγώ καταφέρνουμε να μαζέψουμε το ποσόν που χρειαζόταν ώστε να αποκτήσουμε την πολυπόθητη καλλονή. Σαν να αναβιώνουμε πάλι τα νεανικά μας χρόνια τότε που η απόκτηση μιας μοτοσικλέτας φάνταζε απρόσμενο όνειρο.

Μέχρι που μια στιγμή στην αρχή του φθινοπώρου όπου ο ιδιοκτήτης της αποφασίζει να την πάρει πίσω, να της φτιάξει αυτά που εκείνος είχε κατά νου και να την κρατήσει για πάρτη του, και έτσι έγινε.

Όταν την πήρανε από την έκθεση της B.M.W. και συγκεκριμένα δίπλα από το γραφείο μου, ναι εκεί την είχα βάλει, ένιωσα την πλήρη απογοήτευση. Δεν ξέρω τι να πω, σαν να έχανα κάτι πολύ δικό μου…ένα όνειρο μου, να φτιάξω μια παλιά μοτοσικλέτα που μου είχε κερδίσει την καρδιά όσο καμιά άλλη σύγχρονη. Στο άκουσμα των νέων ο Λ. γίνεται κομμάτια κι αυτός και παρηγορεί τηλεφωνικώς ο ένας τον άλλον. Τις επόμενες μέρες τρωγόμουν με τα ρούχα μου για το τι είχε συμβεί και σε περίπου δύο εβδομάδες σηκώνω το τηλέφωνο και σχηματίζω τον αριθμό του

Αντισυνταγματάρχη Αλεξανδρή, ιδιοκτήτη της εν λόγω μοτοσικλέτας.

Τα λόγια μου ήταν κοφτά, όπως θα άρμοζε άλλωστε όταν μιλάς με έναν υψηλόβαθμο αξιωματικό των ενόπλων δυνάμεων.

B.M.W. R 100R - Cafe Racer Project

Μου είχε επιτρέψει τον ενικό, είμαστε άλλωστε συνομήλικοι. «Άκου Αλέξανδρε, δώσε μου ένα μήνα διορία και θα έχεις τα λεφτά σου, την μοτοσικλέτα θα την αγοράσω εγώ.» Εκείνος είχε ήδη ξεκινήσει να την φτιάχνει και μου άφησε έναν υπαινιγμό για την καινούργια πλέον τιμή την οποία και δέχθηκα.

Ύστερα από περίπου ένα μήνα από το συγκεκριμένο τηλεφώνημα μιλάω στον Λ. και του το ανακοινώνω: «Φίλε επιτέλους την αγόρασα».

Καλά δεν περιγράφεται η χαρά του σαν να του ανακοίνωνε ο αιώνια εργένης κολλητός του ότι παντρεύεται. Άντε ρε πότε θα βρεθούμε από κοντά να το γιορτάσουμε και άλλα τέτοια. Βλέπετε εγώ στην Ρόδο και εκείνος Αθήνα.

B.M.W. R 100R - Cafe Racer Project

Η R100R όταν την παρέλαβα ήταν βαμμένη πράσινη μαζί με κάτι άλλες αλλαγές που ο αντισυνταγματάρχης είχε αποφασίσει για εκείνη. Το F800R παροπλίζεται και τις επόμενες μέρες η νεοαποκτηθείσα γίνεται η μόνιμος  σύντροφος μου στις καθημερινές μου μετακινήσεις.

Σε λίγες μέρες μπαίνει για σέρβις, βάψιμο και ολική μετατροπή στο συνεργείο της B.M.W. με την επίβλεψη και φροντίδα του μηχανικού Γιώργου Τσάπαλη, του οποίου κάθε εβδομάδα του πηγαίνω και καινούργια ανταλλακτικά προς ολοκλήρωση του project που είχα κατά νου.

B.M.W. R 100R - Cafe Racer Project

Στο μεσοδιάστημα παραιτούμαι από την B.M.W. και νιώθω κι εγώ καλά στο πετσί μου την οικονομική κρίση πολύ κόσμος βιώνει τον τελευταίο καιρό στην κατά τα άλλα αγαπημένη μας πατρίδα.

Σήμερα που γράφεται αυτό το άρθρο η μοτοσικλέτα κλείνει περί τους έξι μήνες στο συνεργείο και το μόνο ενθαρρυντικό είναι ότι μερικές λεπτομέρειες είναι που χρειάζεται για να τελειώσει η ολοκλήρωσή της. Το αποτέλεσμα και η αναμονή των έξι μηνών μαζί με την αγωνία απόκτησής της τελικά άξιζαν τον κόπο.

Ένα μεγάλο ευχαριστώ στον πρώην ιδιοκτήτη της αντισυνταγματάρχη Αλεξανδρή Αλέξανδρο, στον κολλητό μου Λ. για την ενθάρρυνση του, στον μηχανικό και φίλο Γιώργο Τσάπαλη που επιμελήθηκε με πολύ κέφι το cafe racer project και στον Θοδωρή Μανιατάκο για τα τελευταία ανταλλακτικά που αγοράσθηκαν από το μαγαζί του.

B.M.W. R 100R - Cafe Racer Project

Τώρα αναμένεται η πρώτη βόλτα μαζί της, αλλά το χαμόγελο έχει ήδη επιστρέψει στο πρόσωπό μου και είναι απορίας άξιον όπως συνήθιζε να περιγράφει ο αθλητικογράφος Συρίγος πως μια μοτοσικλέτα έχει πάντα την ικανότητα να σε βγάζει από την σκληρά και άσχημη καθημερινότητα που πολλοί από εμάς βιώνουμε.

Δηλώνω αθεράπευτα ερωτευμένος με τις μοτοσικλέτες και ιδιαίτερα συγκινημένος με την συγκεκριμένη R100R του 1992 και ο μόνος λόγος να την απαρνηθώ θα είναι όταν την χαρίσω στον γιό μου.

Το άφησα για το τέλος, ένα μεγάλο ευχαριστώ στον φίλο που ένιωσε το δέσιμό μου με την συγκεκριμένη μοτοσικλέτα και μου δάνεισε τα χρήματα για την απόκτησή της. Δεν έχω λόγια να πω όταν ταυτόχρονα ξέρω ότι δεν του περίσσευαν.

Καλές βόλτες σε όλους σας και μην ξεχνάτε «Τα όνειρα είναι αυτά που μας συντηρούν».

B.M.W. R 100R - Cafe Racer Project

B.M.W. R 100R – Cafe Racer Project

Γενική επισκευή κινητήρα.

Βάψιμο ηλεκτροστατική το πλαίσιο.

Βάψιμο ηλεκτροστατική σε μαύρο ματ χρώμα, κύλινδροι, κεφαλές, μπότες μπροστινού, καπάκια καρμπυρατέρ, ζάντες, κέντρα και ακτίνες τροχών.

Φιλτροχοάνες και αποθηκευτικός χώρος το φιλτροκούτι.

Φισούνες στα καλάμια.

Φανάρι από B.M.W. R 26.

Heatwrap στους λαιμούς των εξατμίσεων.

Custom τελικό Megafon και κατάργηση καταλύτη.

Custom σέλα.

Χειροποίητο αλουμινένιο φτερό πίσω και custom φτερό μπρος.

Custom στοπ φρενου.

Χρώμα μαύρο ματ.

Monza τάπα ρεζερβουάρ.

Καβαλέτα, τιμόνι Fat-bar αλουμινίου βαμμένο μαύρο.

Custom φλάς, εμπρός και πίσω.