70’S – Vintage Handmade Helmets – “Customize Your Head”

70’S - Vintage Handmade Helmets

Όταν ο συνταγματάρχης T.E. LAWRENCE (Λόρενς της Αραβίας), τραυματίστηκε θανάσιμα σε ατύχημα με την Brought Superior SS100, ένας από τους πολλούς γιατρούς που τον παρακολουθούσαν ήταν ο νεαρός νευροχειρουργός Hugh Cairns. Συγκινημένος από την τραγωδία και βλέποντας πόσες ζωές χάνονται από τη μη χρήση κράνους, ξεκινά την έρευνα του στην Οξφόρδη και χάρη στα συμπεράσματα της, υιοθετήθηκε η χρήση του προστατευτικού κράνους με την Μ. Βρετανία να το καθιστά υποχρεωτικό προς τα τέλη των ‘60s, σώζοντας αμέτρητες ζωές στο πέρασμα των δεκαετιών.

Τα κράνη της δεκαετίας του 1970 θεωρούνται συλλεκτικά στις μέρες μας και δυσεύρετα, ειδικά τα open face των ¾ , με τα ψυχεδελικά χρώματα της εποχής και όλη την vintage αύρα τους. Συνήθως θα τα βρούμε σε παζάρια ή παλαιοπωλεία και τις περισσότερες φορές σε πολύ άσχημη κατάσταση.

70’S - Vintage Handmade Helmets

Όμως μια παρέα Ιταλών που μοιράζονται το πάθος για τα αντικείμενα από τη δεκαετία του’70, με το χαρακτηριστικό όνομα Seventies Helmets μας προσφέρει την δυνατότητα να φορέσουμε και να νιώσουμε τα 70’s, αλλά με τις αυστηρές προδιαγραφές της εποχής μας.

Συνδυάζοντας την όρεξη, τη δημιουργικότητα και τη γνώση, σχετικά με τα υλικά της κατασκευής, το 2006 μετά από αμέτρητους πειραματισμούς με τα υλικά και τις τεχνικές κατασκευής, το πρώτο κράνος τους, συμφωνά με τις υψηλές προδιαγραφές που είχαν θέσει ήταν πραγματικότητα.  Το αποτέλεσμα φώτισε τα πρόσωπα τους από χαρά, όπως και το αστραφτερό ασημί χρώμα του.

70’S - Vintage Handmade Helmets 70’S - Vintage Handmade Helmets

Στην αρχή τα πρώτα κράνη φτιάχτηκαν για τους φίλους τους, όμως τα είδαν και οι φίλοι των φίλων τους … που τους άρεσαν και ήθελαν και αυτοί…, τη συνέχεια την καταλαβαίνετε. Σύντομα η ζήτηση αυξήθηκε, όπως και η παραγωγή, για να μπορέσει να καλύψει εξαγωγές στη Δανία, στη Γερμανία και στην Ισπανία.

Για δυο χρόνια κατασκευάζουν κράνη με την ώθηση που δίνει η δημιουργία και η «χημεία» της παρέας, που τους εμπνέει και σε πειραματισμούς πάνω στα χρώματα, δημιουργώντας εκτυφλωτικά ψυχεδελικά μοτίβα με αντίστοιχα ονόματα, όπως, Acid Green, Royal Blue, Fucxia, Red Fish Scales …, σε αυτό το σημείο προέκυψε και το ερώτημα, συνεχίζουμε ή μέχρι εδώ ήταν… . Αποφασίζουν ότι η δουλεία τους είναι πολύ καλή για να σταματήσουν τώρα, μετά από τόση προσπάθεια.

70’S - Vintage Handmade Helmets

Αναδιοργανώνονται προσπαθώντας να κάνουν ακόμη πιο ποιοτική τη δουλειά τους, ψάχνοντας τους  καλύτερους προμηθευτές για τα υλικά που χρειάζονται, πάντα με γνώμονα την αισθητική των 70’S και την ασφάλεια των καιρών μας.

70’S - Vintage Handmade Helmets

Τα κράνη των 70’S Helmets πληρούν τις προδιαγραφές ασφαλείας (ECE R22-05) και αυτό το καταφέρνουν με την molding prepreg technology, προσφέροντας τη βέλτιστη αναλογία υαλοβάμβακα και ρητίνης, οπότε έχουν και μικρό βάρος και μικρό μέγεθος, που είναι ένα από τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι κατασκευαστές τέτοιου τύπου κρανών, πάντα με προτεραιότητα την ασφάλεια του αναβάτη. 

Για την άνεση και την ευκολία συντήρησης, φροντίζουν οι δερμάτινες λεπτομέρειες στο εσωτερικό, τα αφαιρούμενα μάγουλα και ρολά του λαιμού. Πέντε κουμπιά στο εξωτερικό μέρος του κράνους είναι έτοιμα να «κουμπώσουν» τα αξεσουάρ των 70’S Helmets, όπως ζελατίνες και γείσα. Το κλείσιμο του κράνους γίνεται με Dring και τα μεγέθη του ξεκινούν από S έως XXL και πάντα όλα βαμμένα στο χέρι, μοναδικά.

70’S - Vintage Handmade Helmets 70’S - Vintage Handmade Helmets 70’S - Vintage Handmade Helmets

Χειροποίητα, μοναδικά, με τεχνολογία και μεγάλες δόσεις vintage αύρας των70’S.

http://www.70s.it/

Κείμενο: Λεωνίδας Πολίτης  Φωτογραφίες: Μιχάλης Λαζαρίδης