Διαδέχτηκε το Α 1 Jacket το όποιο είχε υφασμάτινο γιακά και κουμπιά. Ήταν το μπουφάν των πρωτοπόρων στα ταξιδιών μεγάλων αποστάσεων και των πιλότων αγώνων ταχύτητας της δεκαετία του ’20 και των αρχών της δεκαετίας του 1930.
Μ’ αυτό πέταγαν οι πιλότοι του Bee Gee, το οποίο δεν ήταν παρά ένας τεράστιος κινητήρας με φτερά. Άλλωστε ο Dootlite είχε πει, ότι δεν γνώριζε κανένα πιλότο αγώνων που να πέθανε νέος.
Για πρώτη φορά φορέθηκε από τους Αμερικανούς εθελοντές πιλότους στον Ισπανικό εμφύλιο ενάντια στη δικτατορία του Φράνκο. Θρυλική η μορφή του Frank Tinker, ο καλύτερος πιλότος των δημοκρατικών και ο πρώτος που κατέρριψε το θρυλικό Γερμανικό Messerschmitt 109.
Ο Frank Tinker γύρισε στην Αμερική, έχοντας χάσει την υπηκοότητα του. Έγραψε το βιβλίο «Μερικοί πολεμούν ακόμα» και βρέθηκε νεκρός, φορώντας το δερμάτινο Α 2 Jacket του, έχοντας τα γυαλιά πτήσης στο κεφάλι του και ένα μπουκάλι ουίσκι δίπλα στον ανοιχτό χάρτη της Ισπανίας. Εικάζεται ότι δολοφονήθηκε λόγο της δράσης του στον εμφύλιο της Ισπανίας.
Ξαναφορέθηκε διακοσμημένο από τους εθελοντές των Ιπτάμενων Τίγρεων, ενάντια στους Ιάπωνες πιλότους στην Κίνα. Θρυλικές οι μοίρες ‘Αδάμ και Εύα’ και η μοίρα των ‘Αγγέλων’.
Στο δεύτερο παγκόσμιο πόλεμο, το χρώμα του Α 2 Jacket ήταν καφέ σκούρο και σε πιο ανοιχτή καφέ απόχρωση στα θερμότερα κλίματα, όπως η Χαβάη (Πέρλ Χάρμπορ). Οι διαφορές των Α 2 Jacket που προορίζονταν για στρατιωτική χρήση σε σχέση με την πολιτική τους έκδοση (civilian) ήταν η κατασκευή. Για τα μεν στρατιωτικά, χρησιμοποιούσαν ένα μονοκόμματο κομμάτι δέρμα (one piece) στην πλάτη για να μην πιάνεται στο σιδερένιο κάθισμα του αεροπλάνου κατά τη διάρκεια των αερομαχιών και των πολύωρων αποστολών, για τα δε πολιτικά, χρησιμοποιούσαν δυο ή και τρία κομμάτια (two–three pieces) δέρμα για την πλάτη.
Σε πολλές φωτογραφίες της εποχής, ειδικά αυτές που απεικονίζουν μοτοσικλετιστές, τα βλέπουμε και σε μαύρο χρώμα. Τα οποία ήταν τύπου Civilian after market, και έγιναν σήμα κατατεθέν στις ταινίες της εποχής.
Το δέρμα κατασκευής τους στην αρχή ήταν Horside, αλλά λόγο έλλειψής του, η κατασκευή του συνεχίστηκε με δέρμα Cowhide αλλά και άλλους τύπους δερμάτων.
Η φόδρα ήταν από μετάξι και πολλές φορές δε, ήταν χάρτης διαφυγής και η σημαία με τα γράμματα (κινέζικα η στη γλώσσα της εκάστοτε χώρας), ήταν η μοναδική επικοινωνία του κάτοχο με τους διασώστες του. Χαρακτηριστική και κλασσική, η φωτογραφία αντάρτη του ΕΛΛΑΣ πάνω σε B.M.W. R 35 (μονοκύλινδρη, 340cc) στρατιωτικό λάφυρο, με Α 2 Jacket δώρο συμμάχου πιλότου που διέσωσε.
Προς το τέλος του πολέμου αντικαταστάθηκε από το B 15 υφασμάτινο Jacket (flying jacket), αν και συνέχισε, ειδικά τα After Market να χρησιμοποιούνται ως τον πόλεμο στην Κορέα. Κλασσικά ήταν τα διακοσμημένα A 2, όπως της μοίρας ανιχνευτών των B 17 ‘Hells Angel’ (… ναι από εκεί ξεκίνησε το γνωστό MC μετά τον πόλεμο), το Beet O’ lake με τα φοβερά Pin–Up, to NO COMPIMISE πάλι με σχέδια Pin–Up και πολλά αλλά.
Το κλασσικό και αυθεντικό Α 2 Jacket, έχει κόπιτσα στο λαιμό, δεν έχει εσωτερικές τσέπες και η πατίνα του χρόνου το κάνει ακόμη πιο ωραίο και ποθητό (όπως οτιδήποτε αγαπημένο και δοκιμασμένο).
Εκτός από τους αεροπόρους, τους αρχηγούς πληρωμάτων στα τεθωρακισμένα, τους πλοιάρχους σε υποβρύχια και τορπιλάκατους, τους ναρκαλιευτές γιατί δεν πιάνονταν στα σύρματα των περιφράξεων των ναρκοπεδίων, τους εθελοντές οδηγούς ασθενοφόρων, φορέθηκε και από τους μοτοσικλετιστές που μαζί με τα πρώτα Perfecto πρόσφεραν ζεστασιά και προστασία.
Σήμερα υπάρχουν αρκετές εταιρίες που κατασκευάζουν Α 2 Jacket, όπως οι Αμερικάνισες Scott (μαύρο civilian) και Lost World, η Γερμανική Nobble και η Βρετανική Eastman. Αλλά κατά τη γνώμη μου ίσως το καλύτερο Α 2 Jacket είναι το χειροποίητο Ελληνικής κατασκευής Α 2 της εταιρίας με έδρα τη Θεσσαλονίκη Thedi Leathers, απλά απίστευτο!!!, τρομερή ποιότητα και ασυναγώνιστη τιμή σε σχέση με τον ανταγωνισμό (C.R.C. Σε λίγες μέρες από τις ηλεκτρονικές σελίδες μας θα μάθετε όλες τις λεπτομέρειες για αυτούς τους φοβερούς τύπους – Θοδωρή, Δήμητρα και Αλεξάνδρα).
Η εξέλιξη του Α 2 Jacket, είναι τα στενά «ροκαμπιλάδικα» Jacket, που τόσο φορέθηκαν, φοριούνται ακόμη και θα φοριούνται για πολύ-πολύ καιρό.
Τελειώνοντας ας θυμηθούμε στιγμές από ταινίες με πρωταγωνιστές, που οι ατάκες τους πλαισιωμένες από το θρυλικό Α 2 Jacket έμειναν στην ιστορία:
Όπως ο Spencer Tracy στο ‘Thirty seconds over Tokyo’ του 1944, ο Gregory Peck στην ταινία του 1949 ‘Twelve o’clock high’, με μαύρο (civilian) Α 2 με κόκκινη φόδρα (η κόκκινη φόδρα σήμαινε Άσσος και τα φόραγαν μόνο οι Άσσοι…), οι περισσότεροι από τους συντρόφους του Marlon Brando στην ταινία ‘The Wild One’ του 1951, και φυσικά ο μεγάλος Steve Mc Queen στο ‘The Great Escape’ του 1963, χωρίς να ξεχνάμε και τον συγγραφέα του «Μικρού Πρίγκιπα» Antoine de Saint–Exupery, που χάθηκε πιλοτάροντας το P-38 του, φορώντας το δερμάτινο Α 2 Jacket του.
Κείμενο : Dr Δημήτρης Γιαννούσης, Χειρουργός
Μέλος Λέσχης Φίλων Κλασικής Μοτοσυκλέτας Πάτρας
Φωτογραφίες : CafeRacerCult