“Bonhams” Las Vegas – Ducati 900 NCR 1978, Ducati TT1 1984

Στης εννέα Ιανουαρίου 2014 στο Λας Βέγκας, ο οίκος Bonhams, θα δημοπρατήσει ένα μεγάλο μέρος της εντυπωσιακής συλλογής μοτοσυκλετών Ducati του Μουσείου Silverman Racing.

Μεγαλύτερη εντύπωση από τις μοτοσυκλέτες της δημοπρασίας που ο κατάλογος τους δημοσιεύθηκε προ ημερών, έκανε μια ολοκαίνουργια Ducati 900 NCR, το μοντέλο με το οποίο έγινε η νικηφόρα επιστροφή στους αγώνες του θρυλικού Mike Hailwood στο Isle of Man.

Ο εννέα φορές  Παγκόσμιος Πρωταθλητής Mike the Bike Hailwood αποσύρθηκε από τους αγώνες μοτοσυκλέτας το 1971για να επικεντρωθεί στους αγώνες αυτοκινήτου. Νικητής του Ευρωπαϊκού τίτλου Formula 2 το 1972 και με καλά αποτελέσματα στη Formula 1 και στους αγώνες αντοχής (24 Hours of Le Mans), με 50 αγώνες στη F1 με Lotus, Lola, Surtees και McLaren, δυο βάθρα και ακόμη μια τρίτη θέση στο Le Mans το 1969, εγκατέλειψε τους αγώνες αυτοκινήτου μετά από ατύχημα στο Γερμανικό Grand Prix του Nurburgring το 1974.

Η επιστροφή του στους αγώνες μοτοσυκλέτας στις 3 Ιουνίου του 1978, μοιάζει λίγο με το Comeback του Elvis δέκα χρόνια νωρίτερα στις 3 Δεκεμβρίου του 1968. Μετά από τόσα χρόνια αποχής από τους αγώνες μοτοσυκλέτας, κανείς δεν πίστευε ότι θα ήταν ανταγωνιστικός στα 37 του χρόνια και ενώ δεν είχε αγωνιστεί πάνω από μια δεκαετία στο Isle of Man.  Παρ ‘όλα αυτά , κέρδισε τον αγώνα και έκανε νέο ρεκόρ με μέση ωριαία ταχύτητα 110,62 mph .

DUCATI 900NCR

Αυτή η νίκη σε συνδυασμό με τη νίκη του Paul Smart στα 200 Μίλια της  Imola το 1972 ήταν τα δύο πιο σημαντικά γεγονότα για την Ducati, προετοιμάζοντας την θρυλική συνέχεια της εταιρίας στους αγώνες Superbike στο μέλλον.

Η Ducati 900 NCR της δημοπρασίας, είναι μια από τις περίπου είκοσι πέντε μοτοσυκλέτες που κατασκεύασε η NCR, εταιρία που ιδρύθηκε το 1967 με έδρα τη μικρή πόλη Borgo Panigale, διπλά στο εργοστάσιο της Ducati.
Το όνομα της εταιρίας είναι εμπνευσμένο από τα αρχικά των ιδρυτών της, Giorgio Nepoti , Rino Caracchi και Luigi Rizzi , αν και μετά την πρόωρη αποχώρηση του Rizzi  το Rσημαίνει  Racing, δίνοντας το στίγμα της εταιρίας.

Η NCR βρισκόταν σε απόσταση αναπνοής από το εργοστάσιο και λειτούργησε ως ημι – εργοστασιακή αγωνιστική ομάδα της Ducati από τις αρχές του 1970, αφού δεν υπήρχε άμεση και επίσημη αγωνιστική συμμετοχή του εργοστασίου.

Η μοτοσυκλέτα του Μουσείου Silverman Racing, είναι μοντέλο 1978, δεν έχει λάβει μέρος ποτέ σε αγώνα και είναι σε κατάσταση τέτοια, όπως θα την είχε παραλάβει ο ιδιοκτήτης της πριν από περίπου σαράντα χρόνια. Εκτιμάτε ότι η τιμή της θα κυμανθεί μεταξύ 66.000€ και 80.000€.

Συνέχεια των εντυπωσιακών αγωνιστικών μοτοσυκλετών της Ducati, εκθεμάτων του Μουσείου Silverman Racing και μοτοσυκλετών που θα δημοπρατηθούν στο Las Vegas, είναι δυο! Ducati TT1 1984.

Η συνέχεια της εκπληκτικής TT2, που με αναβάτη τον Tony Rutter κέρδισε τέσσερα Παγκόσμια Πρωταθλήματα στην κατηγορία Formula 2 των 600cc, σημαντικό επίτευγμα όσο οι νίκες του Hailwood στο Isle of Man και του Paul Smart στα 200 Μίλια της  Imola, συγκαταλέγεται στις θρυλικές και σημαντικές μοτοσυκλέτες του Ιταλού κατασκευαστή.
Η Ducati TT1 έχοντας τη σφραγίδα του Fabio Taglioni, διαθέτει μεγαλύτερο κινητήρα στα 750cc, ψαλίδι Verlicchi και ένα εντυπωσιακό κόκκινο και μπλε χρώμα να διαφοροποιεί την ΤΤ1 από την TT2. Συνολικά περίπου 60 TT1 κατασκευάστηκαν και είναι από τα πιο σπάνιες και συλλεκτικές αγωνιστικές Ducati, εξακολουθώντας να συγκαταλέγονται στις πιο όμορφες δημιουργίες της εταιρείας.

DUCATI TT1-2

Η μια από τις δυο TT1, βρίσκεται σε κατάσταση όπως ήταν στον τελευταίο αγώνα της με την ομάδα  Leoni Ducati ΤΤ1 και αναβάτη τον Pablo Real. Ο Reno Leoni ,πρώην οδηγός δοκιμών για το εργοστάσιο της Ducati , μετακόμισε στην Αμερική το 1965 και έμεινε εκεί για τα επόμενα 35 χρόνια, κάνοντας επιτυχία  πρώτα με τις μοτοσυκλέτες τής Moto-Guzzi και στη συνέχεια με τις  Ducati, στα πρωταθλήματα AMA και BOTT.

Η τιμή των δυο Ducati TT1 εκτιμάται ότι θα κυμανθεί μεταξύ 110.000€ και 140.000€, με λίγο ακριβότερη την Leoni Ducati ΤΤ1.

Sources