HONDA CB450K5 – 1972

Η HONDA CB 450, είναι μια από τις μεγαλύτερες «Στιγμές» στην Ιστορίας της εταιρίας, όντας η πρώτη «μεγάλη» μοτοσυκλέτα της.
Όμως όλες οι μοτοσυκλέτες έχουν τις δικές τους μοναδικές «Στιγμές», γιατί «… είναι κάτι στιγμές… τρυφερές και λεπτές…, σε γυρνούν απαλά… σε μεθούν σιωπηρά, σε γεμίζουν με πείσμα και άχτι…» (Νίκος Παπάζογλου – Στιγμές)
Αυτή η συγκεκριμένη CB 450 έχει τη δική της Ιστορία  της δικές της στιγμές, που στις λεπτομέρειες αυτών, ο Νίκος μπορεί να μας βάλει …

CB450K5-3

Μπορείς να μας πεις λίγα λόγια για τη μοτοσυκλέτα σου.

Είναι μια HONDA CB 450Κ5 μοντέλο 1972.
Σ’ένα επαγγελματικό ταξίδι στη Θεσσαλονίκη περπατώντας στα σοκάκια της Άνω Πόλης την είδα ταλαιπωρημένη μεν, περήφανα δε στη γωνιά της να στέκεται.
Την περιεργάστηκα πολλή ώρα, δυνατότητες ανακατασκευής είχε καλές καθώς σχεδόν τα πάντα ήταν στη θέση τους και εγώ ήθελα πάντα μια (… όχι μόνο μια…) από τις Ιστορικές μοτοσυκλέτες της Honda να έχω.
Μετά από αρκετή ώρα δίπλα της άφησα, σαν ραβασάκι σε ποιον δεν ξέρω στη μοτοσυκλέτα στον ιδιοκτήτης της…, το τηλέφωνο μου.
Ένα μήνα μετά ο Ζαφείρης Παπάζογλου, αδελφός του Νίκου, που μαζί είχαν τη μοτοσυκλέτα, με κάλεσε στο τηλέφωνο και δεν χρειάστηκαν παρά λίγα λεπτά για να κανονίσουμε το ραντεβού στη Θεσσαλονίκη για τη μεταφορά της.
Από εδώ ξεκινούν οι δικές μου στιγμές με την CB, «φορτωμένη» στιγμές ενός ξεχωριστού ανθρώπου, επάνω στο φορτηγό για την Αθήνα. Ξεκινώντας και η αυγή μιας πολύ ωραίας φιλίας.

CB450K5-13

Πότε ξεκίνησες το project ?

Η μοτοσυκλέτα αγοράστηκε το 2010, αφού κατέβηκε στην Αθήνα, για αρκετό καιρό έψαχνα ανταλλακτικά και μηχανικό που θα αναλάμβανε την ανακατασκευή της.
Στο ψάξιμο αυτό, μέσω διαδικτύου περισσότερο, ανακαλύπτω από ένα άρθρο τοπικού τύπου της Κοζάνης, τον Γιάννη και τον Μάκη γνωστούς ως Rousmak που αναλαμβάνουν την ανακατασκευή της CB, με μια προϋπόθεση όμως, την άνεση του χρόνου.
Οπότε φορτηγό πάλι και φόρτωμα για Κοζάνη. Τα πρώτα χιλιόμετρα της, έστω και σβηστή, τα έκανε με καλή παρέα όλα τα είδη μαναβικής που μεταφέρονται πάνω-κάτω στην Ελλάδα.
Η όλη διαδικασία κράτησε περίπου ενάμιση χρόνο χωρίς ιδιαίτερα προβλήματα, εκτός της μικρής δυσκολίας για την εύρεση γνήσιων ανταλλακτικών που ξεπεράστηκε με επιτυχία και στα μέσα του 2012 η HONDA CB 450Κ5 ήταν έτσι όπως την είχα φανταστεί και της άξιζε.  

CB450K5-18

Που τη συντηρείς

Μόνος μου πια, στο χώρο που έχω διαμορφώσει στο σπίτι μου με όλα τα απαραίτητα, η ενασχόληση μαζί της λειτουργεί και σαν ένα είδος Ψυχοθεραπείας για μένα.

CB450K5-17

Βρίσκεις εύκολα ανταλλακτικά , αξεσουάρ για τη μοτοσυκλέτα σου;

Δυσκολεύτηκα στην αρχή, την περίοδο της ανακατασκευής, στο να βρω γνήσια ανταλλακτικά, αλλά πια τώρα ξέρω που θα βρω ό,τι χρειαστώ και με τη βοήθεια νέων φίλων τη περίοδο αυτή, τα πράγματα είναι πολύ πιο εύκολα.

CB450K5-5

Ποια ήταν η πρώτη μοτοσυκλέτα που αγόρασες;

Η πρώτη μοτοσυκλέτα μου ήταν μια Honda C50 το 1984, στη συνέχεια η πρώτη «μεγάλη» μου μοτοσυκλέτα ήταν μια Yamaha Virago 250 και στη συνέχεια Honda Africa Twin 750, Honda Hornet 600, Honda Varadero 1000 …

CB450K5-9

Ποια είναι η αγαπημένη σου διαδρομή με αυτή τη μοτοσυκλέτα ;

Λατρεύω την διαδρομή για Βόρεια Εύβοια και οπότε βρω την ευκαιρία η βόλτα μας προς εκεί είναι σίγουρη, όπως μου αρέσει να οδηγώ σε όλους τους δευτερεύοντες δρόμους του οδικού δικτυού.

CB450K5-22

Ποιοι είναι οι δικοί σου μοτοσυκλετιστικοί ήρωες;

Είμαι θαυμαστής της ιδιοφυΐας του Shoihiro Honda και τής τεράστιας προσωπικότητας, σε όλα τα επίπεδα, του Mick Doohan,της «τρέλας» του Gay Martin και από τη στιγμή που παρακολούθησα ζωντανά αγώνα MotoGP του Valentino Rossi.

Ποια ή ποιες είναι οι μοτοσυκλέτες που δεν σου αρέσουν;

Δεν υπάρχει μοτοσυκλέτα που να μην μου αρέσει.

CB450K5-20

Ποιες άλλες μοτοσυκλέτες έχεις στο γκαράζ σου και ανεξαρτήτου κόστους ποιες άλλες θα ήθελες να έχεις.

Ένα scooter Honda SH 300 είναι το καθημερινό μου «εργαλείο» για τη ζούγκλα της πόλης. Αλλά αν είχα τη δυνατότητα θα ήθελα μια μοτοσυκλέτα Honda χαρακτηριστική για την κάθε δεκαετία, όπως μια GL 1000 ή μια Africa Twin 650 ή … .

Τι σ’έχει δυσκολέψει για να συντηρήσεις το πάθος σου για τη μοτοσυκλέτα.

Πάνω απ’όλα ο χώρος και η δυσκολία εύρεσης ανταλλακτικών και αναλωσίμων για τις παλιότερες μοτοσυκλέτες.

Ποιες οι συμβουλές σου για κάποιους με το ίδιο πάθος.

Να έχουν υπομονή και επιμονή στην επίτευξη του στόχου, αξίζει τον κόπο η ανακατασκευή οποιασδήποτε μοτοσυκλέτας, γιατί χωρίς παρελθόν δεν υπάρχει και μέλλον.

CB450K5-4

Αν η μοτοσυκλέτα σου ήταν τραγούδι, ποιο θα ήταν για σένα;

Η «Ευχή» από το Χαράτσι του Νίκου Παπάζογλου.

Ευχή.
Μουσική – στίχοι: Νίκος Παπάζογλου
«Δίπλα, σε κάποια απόσταση, η μοτοσυκλέτα
έγειρε το τρομερό θεριό, βογκάει, θαρρείς για σένα
με τα γκάζια κολλημένα κι ήχο φοβερό
μα εσύ μόλις που τ’ ακούς, κι ήρεμα κοιτάς τον ουρανό.»

Ευχαριστούμε Νίκο, Ζαφείρη και Νικόλα για όλα…

Κείμενο: Λεωνίδας Πολίτης  Φωτογραφίες:Μιχάλης Λαζαρίδης

Gallery