“Rousmak” – Κοζάνη, Ελλάδα

Κλασσική τελειότητα…

Στους πρόποδες του Βερμίου και των Πιερίων, στη πόλη της Κοζάνης πρωτεύουσα της Δ. Μακεδονίας, με τη δεύτερη μεγαλύτερη στην Ελλάδα μετά της Αθήνας Δημοτική Βιβλιοθήκη (Καβεντάριος), που διαθέτει πάνω από 150.000 τόμους βιβλίων, χειρόγραφα, κώδικες και πολλές «σπάνιες» εκδόσεις, μεταξύ των οποίων και ένα από τα 17 σωσμένα πρωτότυπα της χάρτας του Ρήγα Φερραίου, υπάρχει ένα μικρό γκαράζ που στεγάζει μια μακροχρόνια και «σπάνια» φιλία, πολλές τέλεια ανακατασκευασμένες κλασσικές μοτοσυκλέτες, τους γνωστούς σε εμάς από την Honda CB 450 K5, τους ταγμένους στην κλασσική τελειότητα… Rousmak”.

Τους είδαμε από κοντά, μας ταξίδεψαν στο χρόνο με τις κλασσικές μοτοσυκλέτες τους, προσπαθήσαμε να τους γνωρίσουμε καλύτερα και να το μοιραστούμε μαζί σας, ας αφήσουμε όμως τον Μάκη Ρουσόπουλο και τον Γιάννη Παπακωνσταντίνου την ιστορία ν’αρχίσουν… .

RK-4
Μπορείτε να μας πειτε λίγα λόγια για τους “Rousmak”.

Η κοινή αγάπη για τον μοντελισμό μας ενώνει από τα τέλη της δεκαετίας του 1970 και ήταν η αφορμή να δουλέψουμε μαζί όταν ο Γιάννης είχε την επιθυμία να κατασκευάσει ένα μοντέλο μοτοσυκλέτας σε κλίμακα 1/1, έτσι δημιουργείται η ομάδα, που μέλος της είναι και ο Νίκος με ηλεκτρολογικές γνώσεις και υπεύθυνος για όλη την ηλεκτρολογική δουλειά.

Το μικρόβιο είχε μπει στον Μάκη από την εποχή που ζούσε στη Γερμανία δίπλα ακριβώς από το εργοστάσιο της B.M.W. και με κάθε ευκαιρία μια επίσκεψη στο μουσείο της έτρεφε την αγάπη του για τις κλασσικές μοτοσυκλέτες.

Στην ουσία όλα ξεκίνησαν όταν ο Μάκης άρχισε να ανακατασκευάζει την δική του μοτοσυκλέτα (BMW R26) και εν συνεχεία βοηθώντας φίλους στις επισκευές και ανακατασκευές τους, η χημεία μας, η κοινή αγάπη για τις κλασσικές μοτοσυκλέτες και τον μοντελισμό δημιούργησε τουςRousmak στα τέλη των ‘90s, συγκεκριμένα το 1998.

RK-21

Τι αγαπάτε περισσότερο στη  δουλειά σας;

Τη στιγμή της πρώτης ‘μανιβελιάς΄, τη στιγμή που μια τελειωμένη μοτοσυκλέτα ‘ζωντανεύει’ πάλι και ξαναβγαίνει στο φως του ήλιου, που στις περισσότερες περιπτώσεις είχε χρόνια να δει.

Το αίσθημα της δημιουργίας και της πληρότητας όταν τελειώνει το κάθε project και η προσοχή στη λεπτομέρεια, η ενασχόληση με τον μοντελισμό γάρ.

RK-30

Ποιες είναι η αγαπημένες σας μοτοσυκλέτες να δουλεύετε μαζί τους;

Δεν έχουμε κάποια προτίμηση, η μεγαλύτερη πρόκληση για εμάς είναι να καταφέρουμε το καλύτερο δυνατό αποτέλεσμα σε μοτοσυκλέτες που βρίσκονται σε πάρα πολύ άσχημη κατάσταση ό,τι μάρκα και να είναι.

Τι σας έχει δυσκολέψει περισσότερο στη δουλειά σας;

Θεωρούμε ότι μπορούμε να καταφέρουμε να υπερκεράσουμε τη κάθε δυσκολία που θα μας παρουσιαστεί, μια δύσκολη κατάσταση που θυμόμαστε πάντως περισσότερο ήταν η ανακατασκευή του κινητήρα του NSU Prima.

RK-27

Βρίσκετε εύκολα και πού ανταλλακτικά για τις αναπαλαιώσεις / project?

Σαν αρχή έχουμε ότι όταν μπορείς να σώσεις κάποια από τα εξαρτήματα που έχει η μοτοσυκλέτα, οφείλεις να κάνεις τη μέγιστη προσπάθεια να το καταφέρεις κάνοντας ό,τι χρειαστεί. Με ένα μικρό βαθμό δυσκολίας βρίσκουμε σχεδόν τα πάντα που μας χρειάζονται.

RK-14

Κατασκευάζετε ανταλλακτικά για τις μοτοσυκλέτες που φτιάχνετε;

Όταν κάποιο εξάρτημα δεν μπορεί να ‘σωθεί’ ή δεν υπάρχει το κατασκευάζουμε.

Τι θα έκανε την δουλειά σας πιο εύκολη;

Ένας μεγαλύτερους χώρος θα μας βοηθούσε να έχουμε συγκεντρωμένα όλα τα μεγάλα μηχανήματα και εργαλεία που μας χρειάζονται ώστε να γίνεται πιο εύκολα και γρήγορα η δουλειά μας.

RK-5

Πιστεύετε ότι οι κλασσικές μοτοσυκλέτες κάνουν για καθημερινή μετακίνηση;

Ειδικά οι κλασσικές μοτοσυκλέτες κατηγορηματικά όχι, είναι ασέβεια κατά τη γνώμη μας. Είναι ξεχωριστές κατασκευές και οφείλουμε να τις χρησιμοποιούμε με τον δέοντα σεβασμό.

Στην περιοχή που καλλιεργείται το «χρυσάφι» της Ελληνικής γης, όπως αποκαλείται ο Κρόκος ή η Ελληνική Ζαφορά (Saffron) ένα πολύτιμο μπαχαρικό για το άρωμα, το χρώμα, τις φαρμακευτικές και αφροδισιακές ιδιότητες του, οι Rousmak σταματούν τη φθορά του χρόνου και με την εμμονή τους στην κλασσική τελειότητα, κατασκευάζουν «όνειρα» σε δυο τροχούς.

Rousmak You Tube

Κείμενο: Λεωνίδας Πολίτης
Φωτογραφίες : CafeRacerCult

Gallery