Motos Moreno Restauradores, Spain #1 – The Bultaco TSS, Queen of the circuits

Ένα από τα πιο όμορφα πράγματα που συμβαίνουν στην σύγχρονη custom σκηνή και το σημαντικότερο για εμάς στην ομάδα του CafeRacerCult, είναι η αγάπη και η ανάγκη να μοιράζεσαι τα πράγματα που γίνονται γύρω σου και αφορούν αυτό που σε ενδιαφέρει και αγαπάς.

Η Ινδιάνα Τσεροκί γιαγιά έλεγε ότι όταν βρίσκεις κάτι που αξίζει, το πρώτο που πρέπει να κανείς είναι να το μοιράζεσαι με τους άλλους. Έτσι, το καλό εξαπλώνεται και δεν ξέρεις που μπορεί να φτάσει. Και αυτό είναι το σωστό.

Η εκπαίδευση του Μικρού Δέντρου – Φόρεστ Κάρτερ 

Όλη τη θετική ενέργεια από το μοίρασμα αυτό, την έχουμε νιώσει την έχουμε εισπράξει και ίσως να την έχουμε πάει και εμείς λίγο παρακάτω. Το άρθρο αυτό (…και άλλα που θα ακολουθήσουν…)οφείλεται σε αυτό το μοίρασμα που αναφέρουμε παραπάνω και στις υπέροχες σχέσεις που αυτό δημιουργεί, μια από αυτές είναι με τον Custom Builder και ιδρυτή της Bandisca, Alfonso Jose Lopez.

Muchas gracias Alf y Gabriel Moreno.    

MM7

Κατά την διάρκεια των διακοπών μας στην Βαρκελώνη, ο φίλος μας Carlos Queralt μας έδωσε την ευκαιρία να επισκεφτούμε το Vacarisses, μία μικρή πόλη κοντά στην οποία είναι το πιο φημισμένο συνεργείο αναπαλαίωσης μοτοσυκλετών στην Ισπανία, το Motos Moreno.

Ο Gabriel Moreno μας υποδέχτηκε θερμά και μας έδειξε τα μυστικά αλλά και τους θησαυρούς που είναι κρυμμένοι στο συνεργείο του – ένα μέρος όπου δεν έχουν όλοι πρόσβαση. Θα θέλαμε να μοιραστούμε την εμπειρία αυτή μαζί σας, μιας και ήταν αξέχαστη.

#1 –  BultacoTSS, η Βασίλισσα της Πίστας

Όταν φτάσαμε στο Vacarisses δεν μπορούσαμε να φανταστούμε ότι εκεί υπήρχε κρυμμένο το κατάστημα μοτοσυκλετών του Gabriel Moreno. Ο Gabriel είναι ιδιαίτερο άτομο, ένας άνθρωπος που αποτελεί μέρος της μοτοσυκλετιστικής ιστορίας της Ισπανίας από την μία, και από την άλλη άνθρωπος που αποφεύγει την δημοσιότητα. Είναι όμως, μαζί με άλλα γνωστά ονόματα όπως ο Fransisco Bulto και ο μυθικός Angel Nieto, ένα κομμάτι από την χρυσή εποχή της Ισπανικής ιστορίας της μοτοσυκλέτας.

Την σημερινή εποχή ο Gabriel έχει ένα από τα πιο φημισμένα συνεργεία αναπαλαίωσης μοτοσυκλετών, κάνοντας αυτό που αγαπά περισσότερο να ξαναδίνει ζωή σε κλασικές μοτοσικλέτες. Όχι όμως σε όποιες παλιές μοτοσυκλέτες, αλλά σχεδόν επιλεκτικά, σε όσες από αυτές έχουν συνεισφέρει στην ιστορία της μοτοσυκλέτας.

MM6MM5

Τα πρώτα τρία «κοσμήματα» που μας έδειξε ήταν η συλλογή του των τριών BultacoTSS, ξεκινώντας από το TSS 350, έπειτα το TSS 250 και τελειώνοντας με το μικρότερο TSS 125. Και οι τρεις είναι σε άριστη κατάσταση, όχι μόνο από πλευράς εμφάνισης αλλά και από πλευράς λειτουργίας, μιας και συμμετέχουν ακόμα σε εκδηλώσεις κλασικών μοτοσυκλετών με αναβάτη τον ίδιο τον Gabriel.

Σήμερα μία BultacoTSS είναι ένα πραγματικό «διαμάντι» για τον κόσμο της μοτοσυκλέτας. Ελάχιστα κομμάτια υπάρχουν ακόμα και ακόμα λιγότερη συντηρημένα στην κατάσταση που τα διατηρεί ο Gabriel. Το κάθε ένα έχει αξία πάνω από 12.000€ αλλά αυτό φαίνεται να μην ενδιαφέρει τον Gabriel. Για αυτόν η συναισθηματική αξία που αντιπροσωπεύουν είναι πολύ μεγαλύτερη. Αυτό εξάλλου είναι εμφανές από τον τρόπο που τα συντηρεί μετά από κάθε αγώνα.

MM3MM2

Όλες οι TSS είναι γρήγορες μοτοσυκλέτες όμως είναι πολύ απαιτητικές στην συντήρηση και ρύθμιση τους, όπως και δύσκολες από πλευράς οδήγησης, για αυτό και δεν μπορούν όλοι να τις οδηγήσουν στο όριο.

Ο Gabriel τις έχει φροντίσει μέχρι την τελευταία λεπτομέρεια. Δεν το ενοχλεί ότι θα πρέπει, λόγω παντελούς έλλειψης διάθεσης ανταλλακτικών να φάει μία μέρα ολόκληρη γυαλίζοντας το καπάκι του κινητήρα ή επισκευάζοντας το ταχύμετρο. Το ποιο σημαντικό για αυτόν είναι να διατηρηθεί ο πρωτότυπος χαρακτήρας τους μέχρι και την τελευταία βίδα.

MM4

Μετά από αυτή την εμπειρία μας έμεινε αξέχαστη η οσμή και η υφή αυτών των BultacoTSS καθώς εξιστορούσε ο Gabriel κατορθώματα των χρυσών εποχών. Καταλάβαμε όμως ότι αυτή ήταν μόνο η αρχή των όσων είχε προετοιμάσει για μας ο Gabriel… .

Κείμενο: Alf VolpBandisca
Απόδοση στα Ελληνικά: Νίκος Κυπριώτης
Φωτογραφίες: Mihaela Lopez