Honda CB 550 K3 – 1977

«Η γιαγιά έλεγε ότι όταν βρίσκεις κάτι που αξίζει, το πρώτο που πρέπει να κάνεις είναι να το μοιράζεσαι με τους άλλους. Έτσι, το καλό εξαπλώνεται και δεν ξέρεις πού μπορεί να φτάσει. Και αυτό είναι το σωστό»

Η εκπαίδευση του Μικρού Δέντρου – 1977 (Φόρεστ Καρτερ)

Που να φανταζόταν ο πρώτος ιδιοκτήτης της Honda CB 550 K3 το «μοίρασμα» που θα ακολουθούσε, όταν με την μοτοσυκλέτα του φορτωμένη ξεκινούσε για διακοπές με προορισμό την Ελλάδα.

Τις διακοπές και την περιήγηση του στις ομορφιές της χώρας μας πρόλαβε και τις ολοκλήρωσε, αλλά η γλύκα του δρόμου και του ταξιδιού δεν τον άφηναν σε ησυχία και η συνέχεια που είχε στο μυαλό του δεν συμπεριελάμβανε στα σχέδια του την CB 550. Η μοτοσυκλετα πουλήθηκε στην Ελλάδα και τα χρήματα της έγιναν το καύσιμο για τη συνέχεια του Άγγλου πρώτου ιδιοκτήτη της.

Με την κίτρινη πινακίδα της Μεγάλης Βρετανίας (GB) ακόμη στο πίσω φτερό και τον νέο Έλληνα ιδιοκτήτή της, η Honda CB 550 K3 συνέχισε να «μοιράζει» χαρά και ευχαρίστηση στην ιδανική για χρήση μοτοσυκλέτας χώρα μας μέχρι και τα τέλη της δεκαετίας του 1990, που οι αυξημένες υποχρεώσεις και μια μετακόμιση στην συμπρωτεύουσα ανάγκασαν σε υποχρεωτική ακινησία την CB 550 στο σκοτεινό και υγρό χώρο ενός parking των Εξαρχείων.

Honda Rebel 250 // Honda CB450

Πριν δυο χρόνια η ειδοποίηση για το κλείσιμο του χώρου σήμανε συναγερμό και μια νέα περιπέτεια ξεκίνησε για την Honda CB 550 K3, που την λάμψη της δεν είχε χάσει σχεδόν καθόλου, μετά τα τόσα χρόνια απραξίας στον υπόγειο σταθμό της. Κάτι που το αποδεικνύουν τα επιφωνήματα θαυμασμού και τα κορναρίσματα, μέχρι και προσφορές αγοράς υπήρξαν, όντας σκεπασμένη από ένα παχύ στρώμα σκόνης, στο τρέιλερ που την μετέφερε στον νέο της προορισμό  

Ο δρόμος και το μικρό ταξίδι της CB 550, μετά από πολλά χρόνια έστω και με τροχούς δανικούς (τρέιλερ), είχε προορισμό τη Νέα Μάκρη και το κατάστημα του Πέτρου Χατζηροδέλη (…γνωστού μας από την μεταμόρφωση της Honda Rebel 250 Cafe Racer) με στόχο την ανακατασκευή της και την επιστροφή της στους Ελληνικούς δρόμους (..με την κίτρινη πινακίδα της Μεγάλης Βρετανίας (GB) ακόμη στο πίσω φτερό της).

Honda Rebel 250 // Honda CB450

Για διάφορους λόγους η αναμονή και η απραξία της συνεχίστηκαν για αρκετό καιρό ακόμη, μέχρι κάποιος που ήξερε τι εστί «μοίρασμα», έδωσε την εντολή με ότι συνεπάγεται αυτό για να ξεκινήσουν οι εργασίες ανακατασκευής της, με μια μικρή προϋπόθεση, η κίτρινη πινακίδα θα έμπαινε στο ράφι σαν διακόσμηση πια και το GB θα γίνονταν GR.

Η πρώτη δουλειά, οι διαδικασίες για την νέα πινακίδα δρομολογήθηκαν και το λύσιμο της Honda CB 550 K3 ξεκίνησε.

Honda Rebel 250 // Honda CB450

Το πλαίσιο και το ψαλίδι βάφτηκαν (ηλεκτροστατική). Οι μπότες των καλαμιών γυαλίστηκαν και οι βάση του φαναριού τα φτερά και το κέντρο του πίσω τροχού επιχρωμιώθηκαν. Έγινε επισκευή στο εσωτερικό της εμπρός ανάρτησης, όπως στα κέντρα και τα στεφάνια που πλέχτηκαν με νέες ακτίνες.

Honda Rebel 250 // Honda CB450

Ένα ζευγάρι φρέσκα λάστιχα με υπέροχη vintage χάραξη της Continental τοποθετήθηκαν στους νέους, μετά τις απαραίτητες εργασίες, τροχούς. Βάφτηκε το φανάρι γυαλίστηκε το στεφάνι του και με τα επισκευασμένα και γυαλισμένα όργανα να δουλεύουν στην εντέλεια, ολοκληρώθηκε και μονταρίστηκε το μπροστινό σύστημα της CB,
τα δυο πίσω αμορτισέρ επισκευάστηκαν, καθαρίστηκαν και γυαλίστηκαν όπως και η σεβαστών διαστάσεων εργοστασιακή σέλα της CB 550 K3.

Honda Rebel 250 // Honda CB450

Στη συνέχεια ο κινητήρας μετά από γενική επισκευή όπως και τα επισκευασμένα, καθαρισμένα και ρυθμισμένα καρμπυρατέρ, βρήκαν την παλιά τους λάμψη και σαν καινούργια και στην όψη και στη λειτουργία πήραν τη θέση τους στο φρεσκοβαμμένο πλαίσιο, περιμένοντας τους επιμελώς και σχολαστικά γυαλισμένους λαιμούς των εξατμίσεων με τα τέσσερα τελικά να σημαδεύουν το γαλάζιο Ελληνικό ουρανό και όχι τον γκρίζο Βρετανικό.

Honda Rebel 250 // Honda CB450Honda Rebel 250 // Honda CB450

Με τελευταίες εκκρεμότητες το επισκευασμένο, πλαστικοποιημένο και βαμμένο ρεζερβουάρ και όλα τα αυτοκόλλητα στη αρχική τους θέση η ανακατασκευή της Honda CB 550 K3 τελείωσε περιμένοντας τον τελικό προορισμό της.

Honda Rebel 250 // Honda CB450

Η CB 550 K3 έπρεπε να ετοιμαστεί και σε «συσκευασία δώρου» να αποσταλεί στην Πελοπόννησο και συγκεκριμένα στη Ζαχάρω/Ηλείας, ο σκοπός της αγοράς και της ολικής ανακατασκευής της τελικά ήταν, να γίνει δώρο στον αδελφό του νέου ιδιοκτήτη, που μόνιμα έμενε στο εξωτερικό, ώστε να την «μοιράζονται» στις κοινές διακοπές τους το καλοκαίρι.

Στη περίπτωση αυτής της Honda CB 550 K3 μοντέλο του 1977, το καλό «εξαπλώθηκε» και δεν ξέρουμε πού μπορεί να φτάσει. Και αυτό είναι το σωστό.

Φωτογραφίες: Μιχάλης Λαζαρίδης
Κείμενο: Λεωνίδας Πολίτης

Gallery