THE DEUS SWANK RALLY ON ICE

Στις σκιές των Ιταλικών Άλπεων στη Riva Valdobbia, στα 4.634 μέτρα, μια Τρίτη σαν τη σημερινή φωνές , κόρνες, φασαρία και ο ήχος των εξατμίσεων !!!, αναστατώνουν και σπάνε σε «χίλια κομμάτια» την ηρεμία του βουνού.

Αυτοκίνητα, φορτηγάκια, Vanάκια και τρέιλερ, ερχόμενα από όλες σχεδόν τις γωνίες της Ευρώπης, συνωστίζονται έξω από την πίστα…?.

Πίστα…, ναι πίστα στα κοντά 5.000 μέτρα στις Άλπεις, η Ice Rosa Race Track που σε αυτή θα φιλοξενηθούν οι απανταχού ZOY(LAP)ρλοί για το THE DEUS SWANK RALLY ON ICE, τη μια ημέρα και το SnowQuake την επόμενη.

«…ξυπνήστε έχουμε αγώνα σήμερα και ενοχλούμε και τους Εγγλέζους φίλους μας με το Van και το  τρέιλερ …», …Έλληνες στις Άλπεις στα 5.000 μέτρα …, πρόσφατα είπαμε για αυτό το φαινόμενο και παραπάνω δεν το συζητάμε, αλλά για το τι έκαναν εκεί, ο Σπύρος, ο Θοδωρής και ο Γιάννης, ευθείς αμέσως οι ίδιοι θα μας πουν με κάθε λεπτομέρεια.

 Με ένα Montesa H7 360cc του ’82 φορτωμένο στο πορτμπαγκάζ ενός νοικιάρικου RV από το camperclub.gr, o Γιάννης Τρίγκας, Θοδωρής Ερμήλιος και Σπύρος Μάρκου, μπήκαμε στο βαπόρι για Αγκόνα, με τελικό προορισμό την πιστά Ιce Rοsa Ring στις Ιταλικές Άλπεις, βόρεια του Μιλάνο. 

Είχαμε λάβει μόλις πριν μια βδομάδα την επιβεβαίωση της συμμετοχής μας στο Swank Rally On Ice από τους Deus, δανειστήκαμε ένα ζευγάρι χιονολάστιχα με καρφιά φτιαγμένα στο χέρι από τον Χρήστο στο MX House στα Γρεβενά, ο φίλος Βασίλης Βράκας στα Τρίκαλα μας προσάρμοσε στο Montesa τους αναγκαίους, από τον ειδικό κανονισμό του event, προφυλακτήρες (γιατί τα καρφιά έχουν την τάση να ξεκολλάνε από τα λάστιχα και να εκσφενδονίζονται φυγοκεντρικά και ανεξέλεγκτα) και θεωρητικά ήμασταν ready to race. Θεωρητικά… 


Με κάτι καθυστερήσεις στα καράβια και κάτι καθυστερήσεις στα κεφάλια μας, καταλήξαμε στην πίστα μετά από μια 600αρα χλμ στις 4 τα χαράματα ανήμερα του αγώνα. Ενός αγώνα κυρίων,
Gentlemen’s Race όπως ανέφερε χαρακτηριστικά ο αλυτάρχης Μarco Βelli του Di Traverso Flat Track School στο riders briefing.

Κοιμηθήκαμε έξω από την πιστά, άλλα μέσα στο RV. Ξυπνήσαμε από τις κόρνες κάποιων Άγγλων που δεν χώραγαν να περάσουν με βαν και τρέιλερ προς την πίστα.
Η διαδρομή του αγώνα, στο μεγαλύτερο μέρος της, κάτω από ένα λεπτό στρώμα φρέσκου χιονιού ήταν ουσιαστικά πάγος. Πάγος παχύς. Και τα μηχανάκια μας είχαν καρφιά για να κρατάνε. Και κρατούσαν τελικά. Αυτό!

Ο αγώνας ήταν με ατομική χρονομέτρηση: πάταγες μόνος σου χρονόμετρο, ξεκίναγες και ξαναπάταγες στο κλείσιμο του γύρου σου. Είχες όσες προσπάθειες προλάβαινες μέχρι τις 16:30 για να ρίξεις τον χρόνο σου.

Η Montesa δεν μάσησε και προσαρμόστηκε αμέσως στα μπιλοζέρια δουλεύοντας ρολόι πάρα το υψόμετρο. Ο Γιάννης μετά τα πρώτα δυο περάσματα άρχισε να πιέζει και να κατεβάζει.


“Από τους πρώτους γύρους άρχισα να το διασκεδάζω ψάχνοντας πρόσφυση και το όριο πλαγιολίσθησης. Τα επίπεδα πρόσφυσης ήταν πραγματικά εντυπωσιακά για τις συνθήκες και γύρο με το γύρο το χαμόγελο μεγάλωνε μέσα από το κράνος μιας και τα γλιστρήματα ήταν τόσο ελεγχόμενα ακόμα και με 4η στο κιβώτιο!
Τα φρένα ήταν ένα άλλο παιχνίδι… απλά δεν σταματούσες, ή το πλάσαρες για να φρενάρει στριφτό ή στον απέναντι τοίχο χιονάνθρωπος! Φανταστείτε την ευθεία της πίστας με 5η πλησιάζοντας τα 100km/h…”

Κάπως έτσι ο ψήλος έκανε τον καλύτερο χρόνο και πήρε την νίκη…


Ο Σπύρος έτρεξε πάνω σε ένα SR400 προετοιμασμένο κατάλληλα από το Di Traverso και τερμάτισε κάπου στη 15αδα. 

Το πλάνο ήταν ο Γιάννης να τρέξει και το Snowquake την επομένη στις 17 του Γενάρη (εδώ μιλάμε για “παραδοσιακό” αγώνα με 6-8 αναβάτες στη σχάρα της εκκίνησης), άλλα δυστυχώς η Montesa “ξεψύχησε” στο γύρο του θριάμβου… Είχε περάσει δύσκολη μέρα. Έτσι έτρεξε μόνο ο Θόδωρας την παγωμένη εκδοχή του, αγγλικής διοργάνωσης, Dirtquake με το ίδιο SR400 κάνοντας αγωνιστικό comeback μετά από 7 χρονιά (όταν ένας σπασμένος καθρέφτης τον υποχρέωσε σε περίοδο αγωνιστικής απραξίας…)


Ψάχνουμε ήδη παρέα για το επόμενο Deus Swank Rally Οn Ιce.
“Κανάς καλοοοοός…?”

Μείνετε συντονισμένοι και καβαλάτε μηχανάκια!

Zulap crew

Dues Ex Machina  

Sponsor event:
Yamaha, Motul, Metzeler, Acerbis, Ottano

Partner event:
Leica, Di Traverso School

Photos: Marco Renieri, Marco Campelli

& Thodoris Ermilios

Gallery